Visites guidées gratuites des églises de Bruxelles

Onze-lieve-vrouw-ten-zavel

(Grote Zavel / Regentschapsstraat)

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavel (begin 15de eeuw) is één van de mooiste, laatgotische kerken in België. De geschiedenis ervan is nauw verbonden met de gilde van de kruisboogschutters (1304), de verdedigers van de stad. De kerk was zeer geliefd in adellijke kringen.

De kerk heeft een kruisvormig grondplan, is 65m lang, 37m breed in de kruisbreuk en 26m hoog in de middenbeuk. Het koor stamt uit de 15de eeuw. De kansel (1697) is een bewonderenswaardig stuk beeldhouwwerk van Marc De Vos.

In de tweede helft van de 17de eeuw liet de familie van Thurn en Taxis aan beide zijden van het koor twee barokkapellen bouwen. De huidige kerk is rijkelijk overladen met tal van balustrades luchtbogen, torentjes en pinakels.

De legende van het legendarische en miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, dat in 1348 met een boot uit Antwerpen werd overgebracht, bezorgde het bedehuis zijn vermaardheid en ligt aan de oorsprong van de “Ommegang”, een historische stoet in Brussel.